Правна комисия прие Закона за мерките за извънредното положение

Заседанието на Правна комисия продължи близо 8 часа
Обновена: 19 мар 2020 21:55 | 19 мар 2020 21:28,
103
Правна комисия прие Закона за мерките за извънредното положение
Снимка: БГНЕС

Правна комисия прие Закона за мерките за извънредното положение на второ четене, предаде Агенция "Фокус". Законопроектът ще бъде разгледан окончателно на второ гласуване в петък. Заседанието на Правна комисия продължи близо 8 часа и в отсъствието на ПГ на "БСП за България".

Още по темата

Законът урежда извънредните мерки на територията на България за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението на заразата с вируса на COVID-19 за времето от 13 март 2020 г. до прекратяването на извънредното положение.

Членовете на комисията разгледаха 19 предложения между двете четения, като в рамките на заседанието постъпиха и други на работната група към комисията. Това бе причината и депутатите да работят близо 8 часа.

Приехме предложението на БСП за спекулата, но тяхното отсъствие е изключително некоректно и не оправдава очакванията на гражданите. Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова.

"Приехме предложение, което беше на БСП. Ние имаме сходно. Приехме тяхното предложение, въпреки отсъствието им от зала. Изключително некоректно и не оправдава по никакъв начин очакванията на гражданите. Всички сме уморени. Знаете работим в режим на извънредно положение.

Тя отчете, че сътрудниците и референтите по законопроекта работят повече от 48 часа.

"Да, разбирам, че имаше недоволство по отношение на доклада, че се спираше работата на няколко пъти, но разбирате, че ситуацията е такава. Виждам, че и вие сте уморени. Стоите цял ден тук. Същото беше некоректното отношение на г-н Божанков да ви накара да напуснете залата", допълни още Анна Александрова във връзка с отсъствието на журналистите от заседанието на Правна комисия по предложение на депутата от БСП Явор Божанков.

5000 лева глоба грози всеки, който не спазва противоепидемичните мерки, въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция за времето на въведеното извънредно положение заради коронавируса, пише „24 часа“.

Имуществена санкция от 15 хил. лв. за търговци и юридически лица, които не спазват забраната на здравния министър.

Всички българи, които се прибират от чужбина, да бъдат поставени под карантина.

Глоба до 500 лв.
ще се налага на всички контактни лица на болен от коронавирус, които откажат да се подложат на тест, гласи друг от текстовете в закона.

Спира се и паралелният износ на лекарства, от които в България има нужда.

Комисията прие, че държавата ще покрие 60% от заплатата на работници, чиито предприятия не работят заради извънредното положение.

Във всеки район ще се осигурява по един нотариус на всеки 30 хил. жители.

Сред подкрепените от правната комисия бе предложението на Хасан Адемов от ДПС, че освен бременните и майките на маки деца и деца с увреждания да могат да си вземат платен или неплатен отпуск и работниците, които са на и над 60-годишна възраст.

Изтичащите ТЕЛК решения да се удължават с два месеца
след края на извънредното положение.

Полицаите и пожарникарите
ще дават писменото си съгласие, че ще работят над ограниченията за извънреден труд, а при несъгласие не им се търси дисциплинарна отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Пендо преди 4 години
До Пижо: Държавата ще плаща 60% от заплатите на работниците от спрели фирми заради вируса. Чудесно. Но има две "дребни" подробности:1. Тези пари ще ги получават фирмите, а не работниците (както предлагаха от БСП). Ако фирмата ги изплати на работниците, те ще получат нещо. Иначе - нищо. А причини за да не се платят ще се намерят.2. Няма да се плаща на всички фирми, а само на тези, на които Министерският съвет реши да плати. Ето ти прозорче за корупция и спонсориране на "наши хора".Гербаджийски
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЕНЗИНА КОГА ЩЕ ПАДНЕ
71
1
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До СКРИЙ СЕ БЕ 81 На този измислен генерал Гаджи разчитаме да ни спаси ***. А ти си и.....от. Засрами се.
70
0
 
1
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
До 60 %Отново обръщам внимание, че законопроектът предвижда държавата да покрие 60% от заплатите на работниците, които предприятия НЕ РАБОТЯТ, а не както обеща и заради което взе 6,5 мрл.лв. на работните в НЕПЛАТЕН ОТПУСК. Почти НЯМА предпирятия, които да не работят! Повечето са пуснали голяма част от работещите в неплатен отпуск!Обръщам внимание и на предложението на ГЕРБ за глоба на спекуланти от ... 100 лв. Няма грешка, СТО лева глоба за спекуланти!
69
0
 
2
 
! Отговори
Benjamin Franklin преди 4 години
"Those that give up essential liberty to obtain temporary safety deserve neither liberty nor safety"
68
0
 
4
 
! Отговори
внимание преди 4 години
Следете гласуването на второ четене под лупа.Дупетатите правят "чудеса" минути преди второ четене. Излиза някой от тях, измънква някакво оправдание с половин изречение и си гласуват каквото им е кеф, без оглед на дебат и заявления по време на дебата в комисиите и първото четене в НС.Журналетата цвилят от кеф за мерки минали в комисии, а после като не минат на второ четене си правят пас.Цял общонационален цирк предложиха дупетати и журналетки относно ГПК преди 2 годинки, ако помните.
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приеха ФАШИЗМА милицията и армията се РАЗПИЩОЛИХА И В МОМЕНТА ГРАБЯТ И РЕПРЕСИРАТ
66
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
От заглавието не става ясно коя правна комисия е приела закона. От статията не става ясно коя правна комисия е заседавала. Все пак правните комисии са 1385 и това налага уточнение.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ромите и всички останали сезонни (нискоквалифицирани) работници се връщат, защото няма къде другаде да отидат.Генерал Годжи създава излишна паника, Бойко се страхува да не падне от власт заради няколко пенсионера ... с една дума - рецепта за хаос и проблеми.
64
4
 
3
 
! Отговори
Фейк Фейк Фейк преди 4 години
Вирусът е Фейк.
63
1
 
7
 
! Отговори
60 % преди 4 години
Dnes.bg моля да бъдете коректни в отразяването на новината.Цитирам:"Комисията прие, че държавата ще покрие 60% от заплатата на работници, чиито предприятия не работят заради извънредното положение." в законопроекта е посочено , че държавата ще покрие 60% от осигурителния доход за януари 2020 на работещите.И комисията не приема, а разглежда и предлага.
62
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутафчийски - хронология на изцепките:29 фувруари"Всичко е наред, няма нужда от извънредни мерки, вирусът по нищо не се отличава от останалите остри респираторни заболавания..."7 март"Имаме първите болни, ситуацията е под контрол, призовавам за спокойствие..."13 март"Извънредното положение даже закъсна, трябваше по-рано да се предприемат мерки, предстои много хора да умрат.../Напълнихте ли гащите?/"Е МОЖЕ ЛИ ДА МУ СЕ ВЯРВА НА ТОЗИ?!!
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При социализма имаше вода.
60
0
 
2
 
! Отговори
р2д2 преди 4 години
До ? 67Днес , ще се гласува закона в парламента .За "прибиращите се от чужбина и карантината " го има в законопроекта . Най-вероятно ще го приемат , ама все пак да мине заседанието.
59
4
 
6
 
! Отговори
SS преди 4 години
Лекарите които откажат да обслужват болни от вируса няма да им се търси отговорност.КАК ТАКА БЕ? Утре ако стане война и ние ще откажем,защото е опасно за живота и здравето! Щом за едните може що и за нас да не може?Нали сме в състояние на война с невидим враг?
58
0
 
20
 
! Отговори
Въпросчо преди 4 години
А мерките включват ли премахване на партийните субсидии ? Мерките включват ли намаляване на заплатите на дупетатите до средната работна заплата в държавата? А мерките включват ли съкращаването на държавната *** истрация ? А мерките включват ли държавната администрация да получава 60 % от средната раб. заплата ? А мерките включват ли дарение от всеки милионер по 5 милиона за всяка болница ? Кога реално тежестта ще понесат търтеите на България , а не работника ?????????? Кога ???
57
4
 
7
 
! Отговори
Gost преди 4 години
Защо са отпаднали наказанията за медицински персонал отказващ да се бори с епидемията? Полагали са Хипократова клетва и я нарушават! Това означава, че дипломите са им невалидни! Защо тази информация се скрива!
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те приели предложението на едните, нищо че ги нямало...- смях в залата! Променили закона заради коронавируса, но политиката - си е политика. След месец се започва и голямото хвалене - кой какво направил. Мислете за хапчета, ваксини, инжекции хората да не умират и да не са болни. За тези неща говорете по цял ден, а не в Европа колко са умрели. В БГ сме. И имаме учени, специалисти и финансирайте да правят каквото е необходимо за да се спасим.
55
3
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Казвах ви: внимавайте какво си пожелавате, че може и да се сбъдне !Вероятно извънредното положение е полезно нещо в кризисни ситуации.Не и обаче, когато на власт е една мутро-милиционерска хунта.
54
4
 
15
 
! Отговори
Барни преди 4 години
аз само да питам тука нештополицаите сами ли си купиха тиа маски с високата защита дето пазят много и са супер скъпи и не се намиратштото за лекарите няма никакви а и нали им казвате че сами трябвало да си купят маскиидват жестоки бунтове и метежи ми са струват в близките месецихем от озверели хора понеже са им починали техни близки заради пропадналото здравеопазванехем от озветели без доходи хора заради разсипаната икономика